Crypto20 (C20) – The First Tokenized Cryptocurrency Index Fund

Crypto20 volgt de top 20 coins in de markt, mensen die in aandelen handelen noemen dit ook wel een Exchange-Traded Funds (ETF). Er wordt net als met ETF’s een percentage van iedere coin in de top 20 vast gehouden, dit kan zijn 10% in Bitcoin, 10% in Ethereum , 5% in Litecoin etc.

Persoonlijk geloof ik meer in ETF’s dan in het houden van individuele coins/aandelen, dit omdat het heel moeilijk is om de koers van één bedrijf/coin te bepalen. Maar ik geloof er heilig in dat het geld wat in de (crypto)markt wordt gestopt in de toekomst alleen maar groeit.  Op korte termijn zal er veel op en neer gaan, maar op langere termijn zal de trend alleen maar opwaarts zijn. Goede bedrijven/coins vallen weg en worden vervangen door betere versies/bedrijven. Ja je kan 100% verliezen in één aandeel, maar deze wordt vervangen door een ander die 50% beter kan zijn dan degene die net is weg gevaagd. De vervanger kan ook 100% beter zijn of zelfs meer. Wat ik wil zeggen is dat een aandeel maximaal 100% van zijn waarde kan verliezen, maar de winst van de vervanger heeft geen plafond.

Initial Coin Offering (ICO)

Op het moment van schrijven is er nog een Initial Coin Offering (ICO) gaande (enkele uren), dit betekent dat er geinversteerd kan worden in deze token. Voor iedere $1,10 krijgt men momenteel één token, de opbrengst wordt gebruikt om de top 20 coins aan te schaffen obv voorafgestelde percentages.

Investeringen worden vaak vooraf gedaan om het ontwikkelen van een product mogelijk te maken, er moeten namelijk ontwikkelaars betaald worden en servers opgezet om de boel toegankelijk te maken. In geval van deze Crypto20 is er al een product die klaar is en getest.

Amerikanen kunnen niet meedoen aan de ICO vanwege regelgeving. Dit geeft de rest van de wereld dus een ‘voorsprong’ en voorkomt dat Amerikaanse organisaties geld er in pompen om het na de ICO er weer uit te halen voor korte termijn winst.C20 Tokens

De C20 tokens worden bewaard in een ERC20 wallet zoals MetaMask of MyEtherWallet. Het is alleen mogelijk om tijdens de ICO een C20 token aan te schaffen, hierna worden er geen tokens meer uitgegeven. Dit betekent dat de C20 token alleen verkocht worden op een exchange van andere C20 houders. Het is tot januari 2018 niet mogelijk om de tokens naar een andere wallet te verplaatsen. Dit betekent dat de tokens beperkt is tot het aantal wat verkocht is tijdens de ICO.

De C20 tokens kan op een exchange, verhandeld worden, maar omdat de C20 een waarde representeert van de top 20 coins kan deze op het Crypto20 platform worden ‘verkocht’. De token wordt dan op het platform ‘vernietigd’ en de waarde wordt in ETH uitgekeerd. Hierdoor worden de tokens dus nog schaarser.

Rebalancing

Uiteraard stijgen en dalen coins in waarde, zo kan het zijn dat bijvoorbeeld Bitcoin 10% in waarde stijgt en de overige 19 coins flink dalen. Een week later kan het zijn dat Bitcoin geen 10 maar 20% van de fonds zijn.

Om niet teveel afhankelijk te zijn van een beperkt aantal coins vindt er wekelijks een herbalancering plaats. Op maandag worden alle coins gekocht en verkocht om weer uit te komen op de voorafgestelde percentage (bijv. 10% BTC, 10% ETH, etc).

Performance

De performance wordt weergegeven op de site van Crypto20. Deze ziet er heel gedetaileerd uit, voor iedere coin is de waarde en percentate van de fonds te zien. Data van de grafieken zijn te downloaden om zelf mee te spelen. De Net Asset Value (NAV)geeft de waarde weer van één token. Kort door de bocht betekent dit het volgende: Mochten alle coins van de fonds worden verkocht en verdeeld worden over alle beschikbare tokens, dan zou je voor iedere token dit bedrag ontvangen.

Community

Er is een hele levendige C20 community aanwezig, de meeste zijn uiteraard investeerders die discusseren hoe het gaat met de top 20 tokens. De community is begonnen op Slack maar werd op een gegeven moment geblocked en ondertussen verhuisd naar Discord. Er zijn verschillende kanalen aanwezig en omdat het team zich in Zuid-Afrika is gevestigd komt de CEO af en toe eens langs in de #Dutch channel.  Het is ook leuk om te zien dat vele investeeerders de C20 token voor langere termijn willen houden, zoals een ETF bedoeld is. Deze mensen zien dat de crypto niet snel zal verdwijnen, maar over x jaar de verdeling in de top 20 wel anders zal zijn.

De CEO is Daniel Schwartzkopff en is naast CEO van Crypto20 ook co-founder van DataProphet. Frans Cronje en Grant Gohl zijn beide ook werkzaam in DataProphet. Data is voor deze mensen dus ook geen onbekend terrein.

Edit – 9-1-2018:

Het is me opgevallen dat ze de coins in de fonds gebruiken voor Staking.  Alle winst gaat weer terug de fonds in.

De volgende exchanges gaan de C20 token ondersteunen.

  • HITBTC
  • EtherDelta

 

 

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: