Crash of uitverkoop?

Alle crypto coins in het rood, sommige dagen/uren met dubbele cijfers. Even leken het weer te stijgen en niet veel later weer een dip. Terwijl de meeste (nieuwkomers) in paniek raken en verkopen, kopen andere juist weer bij. Waarom is dat?

Om te beginnen met een quote van Warren Buffett:

“We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful.” 

Voor degene die Warren Buffett niet kennen, hij is de meest succesvolle investeerder ooit. Wat hij hiermee bedoelt is dat wanneer de markt (sterk) stijgt moet men op de hoede zijn voor een crash, wanneer er een crash is moet men kopen. .

Investeren vereist een hele andere manier van denken dan sparen

Mijn grootste fout in de wereld van aandelen, en later van kopen van coins, was om mijn portfolio te zien als mijn bankrekening. Totale saldo ging omhoog en alles was goed, saldo ging omlaag en ik verloor mijn geld. Dit is hoe de meeste mensen naar hun portfolio kijken als ze (voor het eerst) aandelen of coins kopen. Maar dit is ook de reden hoe mensen hun geld juist verliezen. Hoe moet het dan wel? Hier zijn enkele tips, om anders te kijken naar je investeringen. Dit geldt voor aandelen zowel als coins, je ziet ze beide tenslotte als investeringen.

And it’s gone!

Stel je voor, je het besloten om wat geld over te maken en crypto te kopen voor € 10.000,- . Je ziet dat je coins op een exchange staan. Enkele uren later kijk je eens even en het is met 20% gestegen, dat is lekker €2000,- “verdiend” in een paar uur.  De volgende dag kijk je nog een keer en je crypto naar keuze is met 10% gedaald. Prima onder de streep nog steeds winst. Je wordt de volgende dag wakker en je ziet op je favoriete forum dat er iets aan de hand is. Mensen die niet kunnen inloggen op hun exchange. Dat is klote voor ze, maar wacht… dat is ook jou exchange. Daar staan jou coins ook, en je komt achter dat je zelf ook niet meer kan inloggen. Je coins, je winst, je geld stond allemaal op die ene exchange. KAK! Je had volgens de regels alles goed gedaan, alles zo goed bestudeerd. De exchange werd door de meeste uit de community gebruikt. En toch ben je nu alles kwijt.

Het bovenstaande voorbeeld zagen vele mensen met Mt Gox. Deze exchange werd in 2014 failiet verklaard. In tegenstelling tot wat de meeste denken en verwachten, de crypto wereld is niet gereguleerd. Je kan ook nergens aankloppen als je geen toegang hebt tot je exchange wallet. Vele exchanges hebben geen bevoegdheid om met USD of EUR’s te werken. Veel services handelen daarom alleen in crypto naar crypto, maar niet met Euro’s of Dollars.Daarnaast zijn er whales die geld erin pompen om de prijs op te drijven, om deze er vervolgens met winst eruit te trekken. Deze worden vaak aangewezen als er een sell of buy wall aanwezig is. Deze zogenaamde walls worden gecreeërd als er een flinke order wordt geplaatst exchange van bijvoorbeeld 100 Bitcoins. De strategie achter deze walls is om coins goedkoop te kunnen inkopen of hoger te kunnen verkopen.

Recentelijk is de grootste Amerikaanse Exchange Coinbase in de verlegenheid gebracht om door op een onprofessionele manier BCash op de markt te brengen. Zonder al teveel aankondiging is deze crypto ondersteunt door de exchange. Dit zorgde voor een daling in Bitcoin en een stijging in BCash. Hele vreemde bewegingen die de prijzen zomaar kunnen beinvloeden.

Of je maakt geld over naar een andere wallet, het netwerk is drukker geworden. De populariteit van Bitcoin is enorm en je transactie wordt naar achteren gedrukt. Na zeven dagen is hij nog steeds niet voltooid. Yep, die transactie zie je misschien nooit meer terug.

Dit zijn allemaal voorbeelden die ik de afgelopen weken voorbij heb zien komen. Ik ben nou niet bepaald een grote speler of actieve trader. Maar toch zie ik het bovenstaande regelmatig terugkomen. Beschouw je geld dus ook echt als speelgeld als je in deze wereld gaat meespelen. Ik ga hier niet nieuws vertellen, maar zeg het toch. Zorg dat je een buffer hebt voordat je gaat beginnen met investeren, stop er niet je hele spaargeld in. Geld dat je hier in zet ben je kwijt, alles wat je eruit haalt is mooi meegenomen.

Let op de kosten

Er zijn verschillende kosten die bij komen kijken in de wereld van crypto. Denk hierbij aan het kopen van coins tot het handelen of simpelweg geld overmaken van wallet naar wallet. Bijna over komen wel kosten bij kijken. Het overmaken van Bitcoin wallet naar Bitcoin wallet kost al gauw € 15,- op het moment van schrijven. Ga dus niet roekeloos coins overmaken, denk na voordat je iets doet.

Kopen van coins kan je op verschillende plekken doen. Dit varieert van sites waar je alleen Euros en Bitcoins kan wisselen tot exchanges die USD en EUR accepteren. Iedere exchange en website hanteert z’n eigen prijs. Let dus goed op wat je voor een coin wilt betalen.

Handelen tussen coins doe je vaak op een een platform die we een exchange noemen. Een exchange moet geld genereren, omdat servers  want deze mensen willen ook eten. Hoe verdient een exchange z’n geld? Juist door transactiekosten in rekening te brengen. Bij het traden heb je te maken met exchange kosten. Deze kosten kunnen per transactie aardig oplopen.

De kosten van de exchange zijn verschillend per exchange. Bitfinex vraagt bijvoorbeeld fees bij het storten van kleine bedragen, uitvoeren van een transacties en het opnemen van coins uit je rekeningen. Voor vrijwel iedere actie verlies je ergens geld.

2x winnen bij daytraden

Daytraden is het dagelijks schuiven met geld op de beurs. Met als doel om aan het einde van de dag op een (significant) hoger bedrag uit te komen dan als je niets deed. Hiervoor is het zaak dat je op tijd koopt. Het helpt als je dan al geld op een exchange hebt staan om deze een transactie uit te laten voeren. Heb je op tijd gekocht en je ziet je coin flink in waarde stijgen, dan is het ook zaak om op tijd uit te stappen. De markt gaat namelijk 24/7 door, ook als jij slaapt.

Toen er begin november een rush was van BCash en een daling in Bitcoin zag ik mijn kans schoon om snel van Bitcoin naar BCash te switchen. Mooie deal. Had flinke winst gemaakt van meer dan 40%. Tot ik de volgende dag wakker werd en BCash flink zag dalen en Bitcoin weer zag stijgen. Je raad het al, ik was te laat uitgestapt.

Mijn les was dat daytraden niets voor mij was. Veel te stresvol, voor mij te onvoorspelbaar en te risicovol. Daarnaast vind ik het ook wel fijn om naast het handelen van coins rustig te kunnen slapen, of überhaupt een leven te hebben. Als ik continue actief moet handelen en niet rustig mijn kinderen eten kan geven of een film kan kijken. Dan is het de investering niet waard. Een investering moet voor mij rust kunnen geven en als passief inkomen functioneren. Tijd kan ik niet terugverdienen, geld wel!

Ga voor langer termijn, koop iets waarin je geloof

Stel ik heb mijn huis gekocht voor €250.000,- in 2007, net voor de crash. De volgende dag daalt de waarde van mijn huis. Wat betekent dit voor mij? Zolang ik mijn huis niet verkoop verandert er volgens mij helemaal niets. Mijn huis staat er nog steeds. De media roept dat mijn huis 40% in waarde is gedaald, maar mijn toilet spoelt nog steeds door. Mijn collega’s zeggen dat de huizenmarkt in een vrije val is gekomen en de bubbel is geklapt, maar mijn sleutel past nog steeds in het slot.

Vreemd genoeg is het anders als we gaan handelen in aandelen of crypto coins. We zien het als investering en dat moet alleen stijgen. Allereerst helpt het als je in een crypto verdiept. Ik koop niets waar ik niet in geloof. Kitten coins (ja ze bestaan echt) zou ik niet zo snel aanschaffen, omdat ik hier geen toekomst in zie en me niet mee kan associeren. Maar iemand die dol is op kittens en zich wel in deze wereld kan bewegen ziet misschien wel toekomst in de CryptoKittens. Net zoals mijn huis, heb ik deze gekocht omdat ik dit voor langere termijn een toekomst in zie. Iemand anders heeft misschien liever een appartement of woont liever in een boerderij. Zo geldt dat ook voor je aanschaf van je coins.

Bitcoins zie ik vandaag of morgen niet zo snel verdwijnen, ook niet met de absurde miners fee, problemen met de schaalbaarheid en flucturerende prijs. Mijn redenen zijn misschien anders dan de jouwe. Ik geloof dat wij in 2017 nog in de kinderschoenen staan van de crypto currency. De meeste alt coins worden gewisseld met behulp van Bitcoin. Zeg cryptocurrency en Bitcoin wordt als eerst genoemd. Bitcoin bestaat al lang en zal volgens mij nog wel even blijven bestaan.Verdiep je in verder in crypto en je stuit al snel op Ethereum, een tweede generatie crypto. Ethereum is programmeerbaar en heeft de mogelijkheid van smart contracts. Een voorbeeld die vaak wordt gegeven is een snoepautomaat, geef het de juiste waarden en het spuugt de gewenste resultaat uit. Zorg bijvoorbeeld dat een betaling wordt uitgevoerd na een bepaalde datum naar adres x. Hierdoor zijn vele verschillende manieren mogelijk om op het Ethereum blockchain programma’s te draaien. Vele coins zijn gebaseerd op Ethereum, ook deze zie ik niet snel verdwijnen.

De derde generatie maakt gebruik van Directed Arcycle Graph (DAG) technologie. De grootste kracht hier achter is het oplossen van schaalbaarheid. Voorbeelden van cryptos die hier gebruik van maken zijn Cardano (ADA) en IOTA. Miners zijn niet meer nodig omdat iedere transactie bijdraagt aan het netwerk door voorgaande transacties te bevestigen. De rekenkracht wordt dus verspreidt en niet centraal belegt bij de miners.

Dit zijn in een vogelvlucht mijn redenen om te kiezen voor de bovenstaande crypto. Wat zijn jou redenen om een crypto te kopen, is dit omdat de coin vandaag met 50% is gestegen? Wat doe je morgen als het met 84% zakt? Denk je dat je coin er over 6 maanden nog in de top 20 staat of komt deze op pagina 4 te staan van coinmarketcap.com? Koop je iets wat je niet kent? Dan is de kans groot dat je het morgen weer verkoopt als er paniek is in de media. Zorg er in elk geval voor dat je s’nachts beter kan slapen.

Coins sparen niet Euros

Wanneer je voor langere termijn een investering doet en gelooft dat je coin ondergewaardeerd is. Dan is het zaak om coins te sparen en niet naar de huidige waarde van je coin te kijken. Stijgt je coin, dan is dat mooi meegenomen. Maar ‘crasht’ je coin met 50% zie dit dan als een flinke uitverkoop. Je coin die over 6 maanden meer waard zal zijn is nu in de uitverkoop. Je kan nu 2x zoveel coins kopen dan de dag ervoor. Je wilt meer coins in je portfolio hebben, de valuta in Euro’s is pas relevant als je gaat uitbetalen.

Je handelt in crypto door bijvoorbeeld ETH in te ruilen voor PBL. De waarden met de Euro of USD is hier niet meer relevant. Je wilt meer van je crypto voor je toekomstige portfolio. Pas als je denkt dat deze coin voldoende waard is cash je uit naar Euro’s.

Neem je verantwoordelijkheid

Net als met alles in het leven, neem je verantwoordelijkheid. Jij bent verantwoordelijk voor je keuzes, niemand anders. Heb je net gekocht, daalt de koers met 50%? Je had beter 50% in kunnen leggen en de overige 50% later. Je hebt gewoon weer iets geleerd. Lees je net over een bericht en gaat een onbekende crypto flink omhoog, wat doe je dan? Ga je met de ‘wave’ mee of doe je niets en zie je deze nog eens 3x hoger uitkomen een week later?

Veel vragen die komen kijken, maar richt je vooral op het proces. Niet op wat je emotie op dat moment denkt, je emoties zijn van korte duur. Zodra je op de ‘buy’ hebt geklikt is het proces in gang gezet en is het maar afvragen of het de juiste keuze was. Zolang je een weloverwogen keuze hebt gemaakt en goed onderzoek hebt gedaan, zullen de emoties minder opspelen en je sterker in je schoenen staan.

Wees verstandig met je geld, je investering kan morgen weg zijn. Zorg voor spaargeld en een buffer, zorg dat je je rekeningen betaalt. Klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar met al die cowboy verhalen is het allemaal te makkelijk om in te stappen. Dit kan je gouden kans zijn, maar het kan ook de volgende crash zijn. Dit is geen financieel advies, maar doe er je voordeel mee.Leave a Comment

%d bloggers like this: