IOTA Wallet

Het opzetten van een IOTA wallet blijkt niet zo makkelijk als inloggen op wallets zoals Blockchain of Exodus. Maar als je het enkele keren gebruikt blijkt het allemaal wel mee te vallen. Het is voornamelijk je eigen bekend maken in de wereld van Tangle en seeds.

Installatie

De IOTA wallet wordt regelmatig geupdatët. De wallet is momenteel alleen beschikbaar op Github.

IOTA Wallet - Installatie

Seed genereren

In tegenstelling tot de meeste wallets is heeft IOTA maar één seed, dit is je wallet, login en password. Een wallet genereer je door gebruik te maken van een seed generator op Linux, Mac of in een browser.

Klik hier om een seed te genereren.  Windows gebruikers kunnen dus alleen gebruik maken van de browser optie. Je genereert op basis van je muis bewegingen door de browser een nieuwe seed. Het is aangeraden om je seed offline te genereren.

IOTA Wallet - LoginIOTA Wallet - Logging in

Overzicht IOTA Wallet

Met je gegenereerde seed logje in je IOTA wallet. Deze heeft op het eerste gezicht een simpele layout. Balance, send, receive en history.

IOTA Wallet - Balance

Het versturen van IOTA kan in verschillende hoeveelheden van IOTA tot PetaIota:

  • KiloIota (Ki) = 1,000 Iota
  • MegaIota (Mi) = 1,000,000 Iota
  • GigaIota (Gi) = 1,000,000,000 Iota
  • TeraIota (Ti) = 1,000,000,000,000 Iota
  • PetaIota (Pi) = 1,000,000,000,000,000 Iota

De tijd van je transactie hangt af van de snelheid van je computer. Dit komt omdat het je twee transacties moet bevestigen voordat jou transactie bevestigd wordt (door weer iemand anders). Doordat jij twee voorgaande transacties bevestigd vervalt de noodzaak van miners en zijn transacties daarom ‘gratis’.  Jij doet in principe het werk van de miners en daardoor kan de transactie niet geheel als gratis gezien worden.

IOTA Wallet - Send IOTA

Ontvangen van IOTAs in je wallet kan door naar het tabblad “Receive” te gaan. Door op het address te klikken kopieer je het address in je clipboard. Geef je address door aan de zender en deze kan jou address gebruiken om IOTA’s naar je wallet te sturen. Het is aan te raden om je address te koppelen aan de Tangle door op “Attach to tangle” te klikken. In theorie is het niet nodig om je address te koppelen. Het mogelijk om geheel offline je address te generen en IOTA’s naar de niet-gekoppelde address te sturen. Het voordeel van koppelen aan de Tangle is dat lege adressen worden verwijderd. Ook is het mogelijk om je balans te zien in full node, al heb ik hier (nog) geen ervaring mee.

IOTA Wallet - Receive attach to tangle IOTA Wallet - Receive Attachig to tangle IOTA Wallet - Receive Address Attached

In het tabblad “History” zie je alle transacties van je wallet. Ook het koppelen aan de Tangle is hier te zien. Het koppelen is namelijk een transactie waar 0 IOTA’s mee zijn gemoeid.

IOTA Wallet History

Let op, bij het versturen van een IOTA uit je wallet geef je een deel van je private key vrij. Het is aan te raden om een nieuwe seed aan te maken en je overige IOTA’s naar je nieuwe wallet te sturen. Het is wat meer werk dan je gewend bent van bijv. Bitcoin. Maar wat wil je, IOTA is nog in een beta versie en gericht op developers.

IOTA Wallet Address explained

 

 

 

1 Comments

Leave a Comment

%d bloggers like this: