Ledger Nano S

De Ledger Nano S, de veiligste manier om je cryptocurrency op te slaan. Waarom de hype om dit klein apparaatje? En werkt deze ook prettig en betrouwbaar?

Wat is een private key?

Online kan je overal je crypto bewaren, dit kan op een exchange en diverse online wallets. Maar wat als deze exchange nu down gaat of je online wallet is niet meer te benaderen? Hoe zorg je dan dat je ergens anders een wallet alsnog kan openen? Hiervoor heb je een private key nodig. Een private key is een combinatie van cijfers en letters. Door deze private key worden public keys aangemaakt en daaruit komen weer adressen uit voort. De private key is in principe je wachtwoord, login en alles wat je nodig hebt om een wallet aan te maken. Heeft iemand dit van je gestolen dan kan deze persoon alles met je wallet doen wat jij ook kan. Met andere woorden je bent de controle over je rekening kwijt en zo worden wallets leeg geplunderd.

In principe alles wat online staat of op je desktop (als je online bent) kan gestolen. Je kan op een geinfecteerde pc inloggen of een website kan gehacked zijn. Exchanges zijn in het verleden gehacked en wallets zijn geroofd omdat men toegang kreeg tot deze private keys.



Met een hardware wallet zoals de Ledger Nano S wordt de private key gegenereerd offline op het apparaat. Deze private key is alleen beschikbaar op je display van de Ledger Nano S. Het is dus ook onverstandig om deze key online ergens op te slaan of op je laptop te bewaren. Hierdoor verdwijnt het hele nut van een offline wallet. De meest mensen niet goed zijn in het onthouden van achterlijk lange reeks nummers en karakters zoals:

E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC363AA33262

Het bovenstaande is een verzonnen private key, het heeft geen nut om dit te gebruiken. 

Om te voorkomen dat men een typfout maakt tijdens het opschrijven van deze lange code wordt er gebruik gemaakt van woorden. De combinatie van 24 woorden vormt je private key voor je wallet. Deze kan je dus ook online ergens invoeren om een wallet te creeren mocht je geen Ledger Nano S meer hebben. Maar nog belangerijker, je kan deze ook weer gebruiken om je wallet op je (nieuwe) Ledger Nano S te restoren.

Pas op voor scams

Wanneer je een Ledger Nano S ontvangt dien je altijd een nieuwe private key te generen. Het apparaat maakt deze voor je aan. Er zijn gevallen bekend waarbij mensen een private key op papier ontvangen bij hun nieuwe Nano Ledger S. Dit was soms in vorm van een simpel geprint papiertje of een scratch card. In GEEN geval zou je hiervan gebruik moeten maken. Een Ledger Nano S genereert altijd een nieuw private key voor je, dit is het kracht achter de hardware wallet. Jij bent de eerste die deze private key uitgekeerd krijgt.

Wat kan ik met een Ledger Nano S?

De Ledger Nano S zelf doet op zichzelf niets. Je moet het aansluiten op een pc/mac om er gebruik van te maken. Het communiceert altijd met een app. De Ledger geeft eigenlijk niets anders dan een toestemming aan de app om je transacties te bevestigen, net als een reader van je bank.

De apps zijn te vinden op de Ledger site, maar ook sites zoals MyEtherWallet.com ondersteunen hardware wallets als de Ledger Nano S. (MyEtherWallet.com wordt vaak gebruikt om tokens over te maken naar andere wallets)

Wallets

Met behulp van de apps op de Ledger website kunnen wallets aangemaakt worden voor Bitcoin (cash), Ethereum en Ripple. Maar dit betekent niet dat het bij deze drie blijft. Sommige apps ondersteunen ook andere currencies, het is dus handig om even verder te kijken dan alleen de app pagina.

Het is mogelijk om meerder accounts aan te maken voor één soort wallet. Dat wilt zeggen dat je dus twee Bitcoin (Segwit) wallets aan kan maken. Je kan alleen een nieuwe wallet aanmaken als de voorgaande wallet een saldo heeft. Je kan dus niet een tweede wallet aanmaken als je eerste wallet leeg is. Of een derde wallet aanmaken als de tweede niets bevat.

Recovery

Ik ben begonnen met één Euro aan BTC op mijn wallet te zetten. Ja ik weet dat de transactiekosten meer zijn dan één Euro. De Ledger Nano S heb ik gereset. Met behulp van de 24 woorden heb ik mijn wallet binnen een mum van tijd weer terug. Dit heb ik meerder keren gedaan tot ik er vertrouwd mee raakten. Ik raad je aan om hetzelfde te doen. Er zijn weinig dingen die je laten zweten als het niet meer terug kunnen halen van je wallet met al je crypto. Ik betaal liever 2x transactiekosten dan 1x de risico lopen dat ik alles kwijt raak doordat ik mijn eigen handschrift niet kan lezen op mijn recovery sheet.



In tegenstelling tot de meeste online wallets, is het hier niet mogelijk om een email of 2FA in te stellen. Des te belangrijker is om backups te maken van je recovery sheets. Schrijf je recovery sheets meerder keren op en bewaar ze op verschillende plekken. Uiteraard bedoel ik dan niet de koelkast en onder je bed, maar eerder thuis en een kluis bij de bank.

Conclusie

De Ledger Nano S is een gebruikersvriendelijke “wallet” die prima is om je crypto op te slaan. Ik gebruik het zelf voor mijn lange termijn coins die ik niet gebruik om te daytraden. Het is open source en diverse developers uit verschillende communities (bijv. XRB en IOTA) proberen hun currency op de Ledger te krijgen. “Be your own bank” wordt er vaak geroepen in de crypto wereld. Weinigen houden er rekening mee dat security hier ook bij hoort en laten het over aan een exchange. Voor een kleine 80 Euro is security wel heel goedkoop. Uiteraard ligt dit geheel aan het bedrag dat je in crypto wilt investeren. Het is net een verzekering, hoeveel wil je uitgeven voor wat extra veiligheid. Ik vind zelf 80 Euro een prima investering als je meer dan 500 Euro aan crypto hebt. Maar dit is uiteraard voor iedereen anders.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Leave a Comment

%d bloggers like this: