Miners fee, Satoshi en Segwit2x…?

Na het aanschaffen van m’n bitcoins begon het eindeloze staren naar de koers. Ik heb enkele maanden mijn Facebook account disabled omdat ik er teveel tijd doorbracht, nu heb ik het blijkbaar vervangen met coinmarketcap.com (site om de koersen van verschillende cryptos te volgen).

Ik begon me toen pas serieus in te lezen in Bitcoin (BTC) en wat het inhield, ik zag iets voorbijkomen over Segwit2x. Mensen spraken over een hard fork en Bitcoin Cash (BCH). Nou lekker dan, daar zat ik dan met m’n vers gemaakte wallet en een vreemde wereld voor me.

Er werd veel gespeculeerd over Segwit2x dus leek mij het handig om hier eens in te verdiepen. Het bleek dat er veel commotie was rondom de transactiekosten en transactietijd van Bitcoin. Transactiekosten? Ik dacht altijd dat Bitcoins versturen zo snel en goedkoop was. Het blijkt dus dat er miners fee worden gehanteerd om transacties mogelijk te maken. Jij stuurt bijv. een Bitcoin richting mijn wallet, om dat mogelijk te maken moet er wat transacties/berekeningen voor uitgevoerd worden. Deze transacties worden uitgevoerd door miners, deze miners doen voor ons het werk en wij betalen een kleine fee. Klein kan bijv 0,00014976 BTC zijn wat ongeveer € 1,40 zou kunnen zijn op het moment van schrijven.

Satoshis

De snelheid van een transactie wordt bepaald door het aantal Satoshis dat betaald wordt aan de miners. Hoe meer Satoshis hoe sneller de transactie. Maar pas op betaal je te weinig dan blijft je transactie hangen, miners handelen de transacties met de meeste fees namelijk als eerste af. Meeste online services geven een suggestie wat acceptabel is om te betalen. bitcoinfees.earn.com geeft een mooi overzicht wat acceptabel is obv de transactie die gedaan zijn in de afgelopen 3 uur.

Maar wat is een Satoshis nu eigenlijk? Voor degene die het nog niet weten in tegenstelling tot een aandeel van een bedrijf op de beurs hoef je niet één heel Bitcoin te kopen, het is ook mogelijk om 0,5 Bitcoin kopen of 0,000005 BTC. In tegenstelling tot de aandelenmarkt kan je dus bijna elk gewenst bedrag  overmaken en een deel BTC kopen. Het kleinste BTC eenheid is een Satoshis (0.00000001 BTC)  dat is één miljoenste van een BTC. Momenteel heeft een Satoshi geen waarde, maar daar kan in de toekomst nog verandering in komen.

Het woord Satoshi komt van de onbekende uitvinder van de Bitcoin Satoshi Nakomoto. Er hangt veel mysterie rond deze naam, mensen weten namelijk niet wie hij daadwerkelijk is.

Hard forks en gratis geld?

Door de populariteit van BTC zijn er steeds meer transacties en wordt er steeds meer miners fee gevraagd. Dit resulteert dat het handelen in BTC voor kleinere transacties niet meer rendabel is. Een kopje koffie met afrekenen met transactiekosten van bijv. € 1,50 is niet realistisch. Daardoor zijn er verschillende knappe koppen samen gaan zitten om het mechanisme hoe transacties worden afgehandeld te veranderen. Dit heeft in het verleden geleid tot voor- en tegenstanders van de wijzigingen.

In de blockchain worden alle transacties in het verleden opgeslagen en is openbaar voor iedereen. Omdat de knappe koppen dit respecteren besluiten ze vaak een andere afslag te maken van de traditionele weg en andere blijven op de traditionele weg verder gaan. Alsof je met één auto op een snelweg rijdt en je passagier besluit een afslag te nemen, maar jij besluit door te rijden. Je passagier kopieert jouw auto en gaat de afslag af… Maar nu heb je opeens twee auto’s, dat kan toch niet!? In de fysieke wereld niet, maar in de magische wereld van het internet is dat dus wel mogelijk. Het mooie is dat je nu dus twee autos hebt, en in de wereld van crytpo heb je nu dus twee coins. Je wallet bevat nu Bitcoin en een nieuwe coin, deze kan je beide uitgeven. Bitcoin Cash (BCH of BCash) is bijvoorbeeld op deze manier ontstaan. Nu zul je denken wat de rest van het internet denkt, maar dat betekent dat ik gratis geld krijg. Yep, dat klopt. Want degene die Bitcoins hielden op het moment van de fork kregen ook het exact aantal coins in Bitcoin Cash.

Segwit2x

Nadat ik mijn Bitcoins had aangeschaf las ik over Segwit2x, enkele knappe koppen besloten om de BTC block te vergroten van 1MB naar 2MB en daarnaast nog wat andere features aan toe te voegen. Dit zorgde dus weer voor twee kampen in de wereld van Bitcoin. Er dreigde weer een splitsing Hard Fork aan te komen en dus weer mogelijk Free moneyes!! Dit heeft tot een run op BTC in een korte tijd.

De waarde ging van $3885,- naar $7400,- in minder dan twee maanden. Er was veel speculatie op fora over wat dit zou betekenen voor wallets en gratis coins.

Op 8 november werd aangegeven dat Segwit2x niet doorging, omdat de tweedeling van Bitcoin niet de reden geweest was van Segwit2x. Er zou geen wijziging komen in de blockchain en dus geen gratis geld (booooeeee)

Zenuwen testen

Enkel dagen gingen voorbij en er weinig aan de hand, ik vond het maar een beetje traag gaan die zogenoemde ‘high volatility’ in de crypto wereld… tot 11 november. Toen begon er iets waar ik niet op zat te wachten.

 Everybody has a plan until they get punched in the face.” – Mike Tyson.

Ik werd wakker met een koers dat begon te dalen van rond de $7400,- richting de $7000,- en zonder al te veel moeite naar $6500,- ging. In alle paniek ben ik rond gaan kijken en zag ik dat Bitcoin Cash als een gek begon te stijgen. Ik had geleerd dat Bitcoin Cash uit een hardfork was ontstaan.

Terwijl Bitcoin begon te dalen ben ik gaan zoeken naar een Bitcoin Cash wallet, zo stuiten ik op Exodus. Exodus is een wallet met ingebouwde exchange waarmee je crypto coins kan wisselen met behulp van ShapeShift. Na enkele klikken had ik een Bitcoin en Bitcoin Cash wallet aangemaakt in de app. Ik had mijn wachtwoord veilig gesteld, meerder keren ingelogd om te testen of ik mijn wallet wel kon benaderen. Wallet verwijdert en gerestored voor ik überhaupt iets ging over maken naar mijn nieuwe wallets. Want het zou natuurlijk stom zijn als je je wallet niet kan benaderen nadat je een transactie hebt gemaakt.

Nu ik vertouwen heb in mijn nieuwe wallet heb ik mijn Bitcoins omgezet naar Bitcoin Cash en zag mijn nieuwe portofolio stijgen met 150% in één dag.

Het verlies van Bitcoin werd goed gemaakt door de winst in Bitcoin Cash, ik voelde de rush en maakte voor het eerst mee hoe het was om een daytrader te zijn. Maar uiteraard had ik beter moeten weten, de afgelopen jaren had ik me ingelezen in verschillende artikelen en boeken over handelen op de beurs. Actief handelen is namelijk nooit winstgevend op de langere termijn. Dit heeft te maken met de transactie kosten die oplopen bij veelvoudig overmaken van je aandelen/coins en je kan wel 9x winst maken, maar dit kan heel makkelijk ongedaan gemaakt worden door 1 grove fout… die ik snel ging maken.

Niet veel later ging Bitcoin Cash namelijk ook omlaag. De waarde ging van $2400,- op 12 november 2017 naar $1149 op 13 november. Je kan dus wel 1x winnen door met een stijging van een koers mee te varen, maar deze kan snel tot niets leiden als je niet op tijd uitstapt. Je moet dus 2x winnen in plaats van 1x. Ook wist ik op dat moment niet waar ik mijn BCH voor zou inruilen, weer voor BTC een andere coin of weer voor Euro’s? Uiteindelijk ben ik ingestapt in een ICO van Crypto20.com

Wat heb ik hiervan geleerd:

  • Net als in de “echte” wereld kost het overmaken van Bitcoins (en ETH) transactiekosten (miners fee)
  • Als daytrader moet je twee keer winnen (op tijd instappen en uitstappen)
  • Hard forks kunnen leiden tot gratis geld, maar ook tot bubbles
  • Emoties nemen de overhand als je geen plan hebt
  • Investeer alleen in zaken waar je in gelooft. Als je niet in een product gelooft dan ben je geneigd om verlies te nemen, omdat je bang bent dat je aandeel vandaag of morgen op 0 uitkomt. Met ander woorden, doe je eigen onderzoek voor je ergens instapt!

Leave a Comment

%d bloggers like this: