XRB – Nano (voorheen Raiblocks)

Update:

Op 31 januari 2018 heeft het Raiblocks team aangegeven dat Raiblocks voortaan als Nano door het leven gaat. Eén van de redenen is de uitspraak: “Is it, ray or rye?,” “Ditch the Blocks!,” “Just call it Rai!”. De afkorting XRB blijft nog wel bestaan. De eerder beschreven onlinet Raiwallet.com heet nu Nanowallet.io

Nano (XRB)

Het werkt zonder fees, is gebaseerd op DAG technologie en het is geen IOTA. Nano Raiblocks is sinds kort binnengekomen in de top 20. Ik ben me de afgelopen tijd in de wereld van Nano Raiblocks (XRB) gaan verdiepen. Het heeft een actieve en enthousiaste community. De coin werkt snel en voelt daardoor betrouwbaar aan.

Geen fees?

Net als IOTA heeft XRB geen transactiekosten (fees). Dit is iets wat als muziek in de oren klinkt voor mensen die recentelijk een BTC transactie hebben uitgevoerd. Maar hoe kan dit?

XRB werkt op een lichtgewicht protocol. De transacties verwerken kost bijna niets en iedere transactie wordt onafhankelijk van elkaar afgehandeld. Transacties worden alleen afgehandeld tussen ontvanger en zender. Daarnaast zijn er geen miners nodig, dus hoeft er ook niets betaald te worden.

Er draaien wel nodes om de transacties te bevestigen, maar deze houden alleen de laatste transacties bij. Zij zijn niet verantwoordelijk voor het bij houden van de historie of verwerken van de transacties.

Hoe snel is XRB?

XRB werkt instant. Iets wat vele coins claimen, maar vaak niet waar kunnen maken. Het overmaken van BTC en ETH duren altijd minuten of zelfs uren als het druk is op het netwerk. In het ernstigste geval komt je transactie er nooit doorheen. Bij diverse testen tussen exchange en wallet leek dit instant te zijn. Het is lastig meten omdat je niet weet wanneer een exchange een transactie uitvoert. Maar wallet naar wallet is gebeurt inderdaad instant.

Hoe werkt het dan? In tegenstelling tot de traditionele blockchain, waar BTC en ETH op gebaseerd is,  werkt XRB op een block-lattice structure. Iedere account heeft zijn eigen blockchain (account-chain). Iedere account-chain kan alleen geupdatët worden door de account eigenaar. Hierdoor is een snelle afhandeling gegarandeerd. De verwerking werkt asynchroon van de rest van de block-lattice. Doordat een block alleen door de account-chain eigenaar aangepast kan worden, vereist een transactie  twee transacties; één door de versturende en één door de ontvangende partij. Een ontvangende transactie verwerken kan altijd verwerkt worden. De ontvangende partij hoeft niet online te zijn wanneer de versturende partij een transactie maakt.

Bron: https://raiblocks.net/media/RaiBlocks_FAQ.pdf en https://raiblocks.net/media/RaiBlocks_Whitepaper__Dutch.pdf 

Waar kan ik de coin halen?

Op het moment van schrijven zijn er maar een handje vol exchanges die XRB ondersteunen. BitGrail, Mercatox, BitFlip, RightBTC en sinds kort ook KuCoin handelen momenteel in XRB. Al zijn er veel geluiden dat Binance, Bit-Z en Kucoin XRB gaan ondersteunen. Bit-Z ontvangt momenteel alleen XRB. Kucoin geeft aan dat ze XRB ondersteunen naar aanleiding van een vote. Binance heeft momenteel een voting en het ziet er naar uit dat XRB gaat winnen 1 dag voor de deadline.

Momenteel heb ik alleen ervaring met Bitgrail.com. Deze exchange werkt heel simpel en heeft zijn focus op het traden in XRB. Aanschaf kan alleen via crypto coins (BTC, ETH, LTC, etc), je kan dus geen USD of EUR storten. Zoals altijd is het aan te raden om 2FA te activeren, dit werkt op basis van Google Authenticator. Bitgrail.com ziet erg basic uit en is alles behalve eye candy. Het ziet eruit alsof een back-end developer flink aan de weg heeft getimmerd. Helaas zag hij mogelijk geen nut zag in een mooie schil. Verder werkt de site goed. De site heeft de basis elementen om een coin te traden voor XRB en andersom. Het werkt snel en verbazingwekkend genoeg draait/draaide het op één XRB node. Tijdens het overmaken van één XRB naar mijn wallet, als test, bleef de order hangen.

Update: op 8 februari is er aan $150 miljoen aan XRB gestolen van Bitgrail.com, het is momenteel niet mogelijk om vanuit Bitgrail te traden.

Later bleek dus dat de node, waarop Bitgrail op draaide, invalid blocks uitdeelde. Dit was een bekend issue bij het Railblocks team en kon snel worden opgelost. Het probleem kwam alleen voor als er meer dan 10.000 transacties per seconde uitgevoerd moest worden op één node.

RaiBlocks kunnen op een desktop wallet opgeslagen worden of op een online wallet RaiWallet.com. Het opslaan op een exchange wordt vaak afgeraden. Binnenkort mogen we hopelijk genieten van een app die XRB op een Ledger Nano S opslaat.

 

Leave a Comment

%d bloggers like this: